Koen Vits Dirigent, componist, muzikant

Ik ben docent koordirectie aan de Academie Regio Tienen, en tevens dirigent van de koren van de hoofdafdeling in Tienen en de afdeling in Tielt-Winge. Hier heb ik de leiding over een tachtigtal enthousiaste studenten zang. Vanaf september 2019 start ik bovendien ook de opleiding koordirectie op aan de Academie voor Muziek en Woord te Mol.

Daarnaast ben ik ook koor- en orkestleider tijdens het jaarlijkse muziekkamp te Carlsbourg van Muzikamp.

Voorbije vaste koren

• Jong-dameskoor Arion stond onder mijn leiding van 2015 tot 2018. Tijdens het provinciaal koortornooi deed ik met hen in uitmuntendheid mee, en behaalden we een zeer mooie score van 89%.
• Van februari tot december 2015 was ik als koorleider verbonden aan de secundaire afdeling van het Lemmensinstituut.
• In januari 2014 werd ik aangenomen als docent koordirectie aan de muziekacademie van Lier. Wegens het wegvallen van verschillende uren in de gehele academie werd deze lesopdracht na schooljaar 2014-2015 helaas niet meer verlengd.
• Tot november 2014 was ik gedurende drie jaar dirigent van het Keerbergse koor Dennegalm. We namen afscheid met een spetterend jubileumconcert naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van het koor. Op het programma stonden The Sprig of Thyme (een volksliedsuite van John Rutter), de wereldcreatie van vijf nieuwe volksliedcomposities van evenveel Vlaamse componisten (speciaal voor deze gelegenheid geschreven) en het Te Deum van Marc-Antoine Charpentier. We werkten voor dit concert samen met orkest La Passione uit Lier.
• Van september 2012 tot juli 2013 was ik een jaartje dirigent van het dameskoor Camerata Ostendia, een groep waar ik een jaar lang intensief mee heb gewerkt naar twee concerten toe: een kerstconcert en een lenteconcert.
• In schooljaar 2012-2013 richtte ik het kinderkoor Cantarel op in Keerbergen, een kinderkoor van 27 zangertjes. Helaas leidde een gebrek aan een fatsoenlijk repetitielokaal tot het vroegtijdig einde van dit mooie koor.
• Vanaf januari 2011 dirigeerde ik het parochiekoor van Morkhoven, 'Cum Amore'. Met deze groep van ongeveer 20 zangers repeteerde ik wekelijks en verzorgde ik ook iedere week de eucharistieviering op zaterdag. Dit koor heb ik zeer graag geleid tot oktober 2012.
• Rond Kerstmis 2007 nam ik de leiding van het parochiekoor 'Ic dien' uit Heultje (gemeente Westerlo) over. Dit koor heb ik gedirigeerd tot september 2011.
• In ditzelfde dorp richtte ik in 2008 de jeugdfanfare op, die ik tot 2011 geleid heb.

Andere kooractiviteiten
• Voor het Europees Muziekfestival van de Jeugd in Neerpelt mag ik telkens een workshop houden met internationale koren. De voorbije edities gingen deze over de plichtwerken van het festival, en muziek voor gemengde jeugdkoren.
• Met organisatie Muzikamp ga ik in de zomervakanties twee keer mee op muziekkamp als koorleider: naar Carlsbourg en naar Vaalbeek. Ik heb er de leiding over drie koren: het groot koor, het klein koor en het optiekoor. In Carlsbourg ben ik ook orkestleider.
• In januari 2013 leidde ik, samen met Kurt Bikkembergs, een workshop rond de 'Collectio Cathedralis' van Euprint en het Brusselse Kathedraalkoor.
• Begin mei 2012 dirigeerde ik een weekje (twee repetities en uitvoering) het Gentse koor Amicante, in het kader van een huwelijksviering in Gent.